Dag 16 rustdag in Rohet

DSC_4136-8Vandaag hadden we een rustige dag met alleen een ochtend programma. Om 8 uur vertrokken we met 4 jeeps op safari. We reden naar een soort toendra-achtig gebied met antilopes, kamelen en jakhalzen. DSC_4126-6DSC_4125-6De laatste soort hebben we niet gezien.
De wegen waren behoorlijk drassig, maar met 4-wielaandrijving ging dat prima. We kwamen meerdere antilope kuddes tegen. Het blijkt dat de dieren zo aan gewend zijn aan mensen dat we erg dichtbij konden komen.
Na de antilopes zijn we naar een bissnoi kamp gereden. DSC_4141Daar woont 1 familie met 4 zonen, schoondochters en 18 kleinkinderen volgens een speciale stroming van de hindu. Zij leven volgens 29 regels, zoals geen bomen kappen, dieren slachten of eten, zelfs geen eieren en melk, geen elektriciteit en internet. Het verhaal gaat zelfs dat de antilopes naar de bissnoi kampen vluchten als we jagers zijn.DSC_4145
Daarna op pad naar een bissnoi village. Hier hebben ze wel elektriciteit en tv, een ziekehuis, school en tempel. DSC_4152We hebben even rond gekeken en werden toen in een opium ceremonie geplaatst. Opium is ook in India verboden, maar de bolletjes worden voor 90% gebruikt voor medicijnen. Op het platteland wordt het oogluikend toegestaan dat de laatste 10% gebruikt wordt voor lokale rituelen. De opium wordt uit de restanten gekookt en tot broodjes gebakken. DSC_4153Daarna gebroken en gemaken, opgelost in water en daarna wordt het water in een kamelenharenfilter weer gefilterd. DSC_4154Het sapje wordt daarna ritueel gedronken door op de rechterhand te gieten van de voorganger en iedereen drinkt dan uit zijn hand. Gelukkig mochten wij meedoen.
Half 11 waren we weer terug, dus op naar het zwembad, lezen en door het dorpje slenteren, eten, slapen, etc. kortom relaxen. Morgen moeten we jammer genoeg al weer vertrekken.